Ångbroms i bastu

Bygger om en gammal reglad fristående tvättstuga till en bastu med relax som kommer att stå kall oå vintern. Avser isolera med träfiber/cellulosa och använda Icopal ångbroms. Byggaren är tveksam om den klarar bastuvärmen och rekommenderar bastufolie i bastuavdelningen. Jag är tveksam, eftersom jag inte vill få fuktproblem genom att plasta in. Skulle det gå att ha bastufolie endast runt den vedeldade kaminen (och i taket om så krävs) och ångbroms i

Tacksam för er vägledning.

Kommentarer

  • Hej Tomas

    Som du skriver, kör på ångbroms runt om.
    ​Hade det varit en offentlig bastu som står på dagarna i ända så hade man behövt bygga på annat sätt.
    En privat bastu som körs nån gång då och då klarar ångbromsen.





    Tobias Teknisk säljare
  • Tack. För tydlighetens skull, menar du bastufolie på väggarna runt kaminen och ångbroms i övrigt eller Icopal ångbroms runt om hela bastun utan bastufolie. Jag tolkar dig som det senare alternativet.


  • Ångbroms runt om.
    Tobias Teknisk säljare
  • Tack.
  • Jag bygger ett nytt förråd där det ska byggas en bastu mot två ytterväggar. Insidan, bastupanel 16mm luftspalt,  20mm råspont, ångbroms monvarps sd5, 170cm isolering mineralull, vindskyddpapp windy prima. Bygget ska vara uppvärmt hela året om. Skall jag ha bastufolie på väggen där bastun byggs eller går det bra med ångbroms?
    Tacksam för svar.
    Hans Olsson
  • Hej Hans
    Eftersom att utrymmet skall vara uppvärmt året runt så rekommenderar jag en ångspärr i väggar mot uteluften.
    Det går bra med byggplast 0,2 mm. Plasten kommer att ligga utanför både bastupanelen och råsponten och  kommer inte bli så varm så att man riskerar för tidig åldrande på grund av värme.   Kommer bastun att användas väldigt ofta så kan det vara motiverat med bastufolie.
    Roger Tekniker
  • Tack för svar mvh Hans
    Hans Olsson
  • Hej,

    Jag bygger en ny friggebod med vedeldad bastu och blir lite fundersam om vilken fuktspärr som är lämpligast att bruka för mig, eller om jag inte ska ha en fuktspärr.
    Då det är lite olika bud överallt.

    Friggeboden kommer bara uppvärmd året om.

    Tre av väggarna är yttervägg och en är innervägg.

    Är lite osäker kring fuktspärrarna och vad som är lämpligast att använda.

    Yttervägg (utifrån och in)
    Ytterpanel - 28 mm luftspalt - vindskydd polypropen - 100 mm isolering mineralull - "Fuktspärr, bastufolie, ångbroms eller fiberpanel" - 16 mm luftspalt - Bastupanel.

    Innervägg (från avgränsande rum)
    Gips - OSB - "Ingen Åldersbeständig Byggplast" - 100 mm mineralull - "Fuktspärr, bastufolie, ångbroms eller fiberpanel" - 16mm luftspalt - Bastupanel


    Magkänslan har varit att köra på Bastufolie i ytterväggarna och på innerväggen men ingen åldersbeständig byggplast i innerväggen då.

    Tacksam för svar.
    Johan
  • Vi rekommenderar ångspärr i både ytterväggar och innerväggar. Även i taket.
    Fuktillskottet i bastun kommer att bli stort.
    Kommer vattenångan i kontakt med kalla ytor bildas kondens med risk för mikrobiella skador.
    Däremot så är det inte nödvändigt med bastufolie om inte bastun kommer att användas längre tider var dag. Vi rekommenderar en indragen ångspärr av 0,20 mm byggplast.
    Inne-bastupanel-45mm reglar+min ull-ångspärr 0,20 mm byggplast-reglat+isolering-vindskydd-luftspalt-träpanel
    Roger Tekniker
  • Hej!
    Om friggebod byggs om till Bastu och inte kommer att vara uppvärmd året om, utan bara vid användning. Finns det risk med att sätta en ångspärr? Bättre med ångbroms, ller klarar man sig helt utan?
    Joel
  • Hej Joel.
    Jag rekommenderar en ångroms. Eftersom byggnaden inte skall vara uppvärmd hela tiden finns risk för omvänd fuktvandring. Det riskerar alltså bli kallare i byggnaden än i utelfuten vissa tider på året.
     ​Ångbroms​​​
    Roger Tekniker

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.