Återkommande läckage i ett top & base KL, icopalsystem, i samband med isning.
Hej, jag vill ta ett samtal med Er.
Vi har ett återkommande problem isamband med isning att det läker in vatten. Det är ett tak med bärplåtar och enligt entreprenör ett kombitak under. monterat enl HUS AMA 08, JSE.1521 TY-typ 1523. Heklistring och mekanisk infästning . (lådorna är ovan takbrunnar)
Följ inlägget
0
följare
Jag antar att det är JSE.1523 TY typ 1523.
Det undre lagret är mekaniskt infäst och skarvklistrat och det övre lagret är helklistrat.
Läcker det in på samma ställen hela tiden eller är det olika platser?
Har detta förekommit i många år eller är det nyligen?
Jag skulle leta vid uppdragningar, vid huvar, ljuskupoler och dylikt.
Att det läcker på ytan har jag svårt att tro.
Om nu inte någon har gått och spettat is på taket i samband med snöskottning.
Det man får göra är att ta dit en takentreprenör i samband med årets snösmältning som går över taket men då är det också viktigt man har noterat vart det läcker in.
Vi kontrollerar invändigt vad som är fuktskadat och kommer att kontrollera tätheten på brunnar i veckan. När förhållanden tillåter kommer utvändigt att öppnas tillsammans med takentreprenören.
Jag tror att mitt svar försvunnit....
det har åtgärdats läckage tidigare på olika platser och med en Mono PR som svetsas. Läckaget i år har skett på andra ställen där det inte varit läckage tidigare, 2012 är taket omgjort från bärplåten och uppåt. Takfönster sitter fast i en stålkonstruktion som är infäst i betongbalkar vilka är upplagda på betongpelare. Taket får endast belastas med 150 kg/m2, 175 kg under 2 månader, enligt snöröjningsplan av taket.
Vi, takentreprenören och jag, har kollat ränndalar och uppvik mot väggar. Det syns inga omfattande skador. Vi vattenfyllde del av tak och hittade en läckgeplats. Den är åtgärdad, kontrollerat med vatten efterlagning och nu inget läckage. VId de andra platserna för inläckage uppstod inte läckage när vi vattenfyllde ränndalar, inte tillräckligt högt för att kunna se läckage vid takfönster.
Konstruktionen från bärplåt, planja 70, 0,6t är; stenull 50mm, diffspärr, cellplast 2*100 mm, takboard 30mm, Base KL+ Top KL(YEP2500 + SEP4000). teleskop infästningar
Läckagen är placerat i anslutning till isning i ränndalar, det var ca 15 cm is, när avtining startade.
Hur mycket sträckning klarar pappen ? Kan kompression av isoleringsskiktet vara ett problem, hur mycket isf? nedböjning av bärplåt kanske sker, vi har inte en uppfattning om hur mycket.
Jag finner inget ovanligt i konstruktionen som inte tätskiktet skulle klara av.
Det finns ett företag som heter Scandinavian Leak Detection som sysslar med läcksökning. De kanske hade varit ett alternativ i detta läget.
https://www.sldeurope.com/sv
En annan sak man kommer tänka på är kondens. Är det något ni har funderat på?
tack, för tipset. Vi har ingen erfarenhet av den metoden för läcksökning så jag kollar vidare på den.
tänker du att det blir kondens på rumsida bärplåt? det finns inga tecken på kondens i undertaket.och termografering visar inte på kondensrisker på insida tak.
Nä, nån kondensrisk verkar det inte vara. Bara en tanke jag fick.