Till senaste kommentaren

kapa/slipa pannor eller inte? Solceller

Hej! Om man installerar takkrokar som bygger 10mm på ett tegeltak, är det bättre att kapa/slipa pannan och riskera att den går sönder över tid eller ska man låta det vara en glipa på ca 10mm där krokarna finns.
Hur är det med garantier om man kapar pannor?
Hur är det med garantier om man inte kapar och det blir en glipa på 10mm?
thomas

Kommentarer

 • Hej!

  Konsoler och infästningar som skall föras igenom skarven mellan takpannorna kräver att man gör ett urtag i eller båda takpannorna. Detta för att här få samma täthet som för övriga takytan, samt för att undvika att takpannorna knäcks av snölast eller om man går på taket.

  Utför man kapningen urtaget ur takpannan rätt så gäller garantin, t ex vid en vinkelränna kapas alltid takpannorna.
  Håkan Tekniker
 • Hej
  Intressant diskussion.

  Är det något som säger hur mycket en panna ellar pannor får glipa vid infästningen av konsol/infästning/krok ?

  Det har kommit tillverkare av konsoler som menar att urtag av pannan inte behövs. Men det måste finnas en hierkari där något väger tyngre. T.ex om pannan glipar (ligger ej an) krävs ändå ett urtag, fast det inte ska behövas enligt tillverkare av konsolen/infästningen ?
  Och lyfter en takpanna, är det troligt att även intilliggande takpanna lyfts i fattningen.

  Finns det en branschstandard och/eller anvisningar från er eller någon annan te.x betongindustrin som säger hur många millimeter glipan får vara eller hur mycket en takpanna ska "ligga an", oavsett vilken betongpanna/panna det gäller ?  Ola
 • Hej!

  Garantin gäller om det är fel på våran produkt inte om felet orsakas av någon annan tillverkares produkt orsakar skadan. När man kapar eller slipar i takpannan så försvagas den, det ska man ha med sig också.
  Håkan Tekniker

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.