radonmembram

hejsan. vi avser lägga rac 800 på schaktbotten och fylla upp med 30 cm berg och sedan 15 cm singel ovanpå. grunden/huset vi ska bygga ska bli en "miljöbyggnad" och jag ser att membranet är "ok" i sunda hus, dock så är varken geobutyltejpen eller butylmassan godkänd?!. går det att överlappa duken utan tejp/butylmassa? och ändå säkerställa radontätheten?

Kommentarer

  • Hej Magnus
    Det gäller att få det lufttät och det får man inte med enbart överlapp.
    Den enda tejpen som fäster mot membranet är butyltejp.
    Däremot går det att varmluftssvetsa membranet och få det lufttätt.
    Det gör man med en speciell svetsmaskin. Samma som man svetsar tätskikt av PVC till tak.
  • Hej, vi håller på att bygga ett timmerstocks-stuga 10 x 6 m. Pg. av ordentligt med radon i marken musste vi har en radonspärr i grunden. Vi tänkte att lägga en liten sand (10cm) i botten - övanpå markduk, sedan radonmembran och en markduk till. Sedan vill vi gjuta en betongplatta och murar upp med lecablock, så att vi få en krypgrund. Frågan är om vi kan planera och jobba på den planen - och om där finns tipps hur vi skulle inklädda den befindliga berget.Tack 



  • Hej Peter
    Jag har ingen lösning på hur man skall täcka in berget.
    En alternativ lösning kan vara att flytta upp membranet (RMB400) i krypgrundsbjälklaget. Så att bjälklaget blir lufttätt. Tätning görs vid genomförningar så som avlopp. Membranet måste ligga på den varma sidan av isoleringen annars finns risk för fuktskador. Krypgrunden undertycksventileras i förhållande till bostaden. Bäst är om man monterar in en krypgrundsavfuktare med permanent undertryck i stället för enbart en fläkt.
  • hej.

    Jag ska bygga nytt hus i Östersund, kring storsjön, där det finns risk för hög nivå av radon. Jag jobbar själv som snickare och kommer själv bygga huset. Jag har funderat mycket kring radonsäkring, och har kollat lite på era produkter. Vad jag förstår så är det bättre ju längre ner membranet hamnar, stämmer det?

    Jag har berg i dagen på tomten och vet inte hur förutsättningarna blir för att kunna lägga membranet under singelbädden.

    Vad finns det för risken MED ett tätt membran under plattan? Då tänker jag främst på om det kan rinna in vatten som lägger sig mellan membran och betongplattan, kan det finns risk för det, och då även för frysning som kan skada duk eller annat?

    Läggs membran under singelbädden med eller utan radonslang?
    Eller är radonslang ALLTID att föredra oavsett lösning av membran??
  • Hej Andreas.
    Lägger man RAC800 mot markbädden så ombesörjer man så att det blir ett svagt fall (ca 1:100) ut mot randzonen för att förhindra vattensamlingar (att vatten rinner in mellan markbädden och membranet). Fördelen är att det blir minimalt med genomförningar och att membranet läggs en bit ut från sockel. man kan sedan obehindrat bygga vidare utan att ta hänsyn till väder och väntetider.
    När man använder RAC800 så lägger man ingen slang i bärlagret.
    Altenativet är att lägga RMB400 som placeras mellan isoleringen. Blir mer genomföringar och mer detaljer så som anslutning till kantblock mm.
    Vill man ha en tvåstegslösning kan man lägga en slang i bärlagret under isoleringen.
  • Hej

    Vi ska bygga ett laboratorium hus för Radonova
    det finns ett krav i föreskriften att ska använda tvåsteg lösning med membran ( förslagsvis Isola radonmembran 800) och radonslang.
    Finns något regler som säger att radonslang ska ligga under membran eller ovanför ? Om inte vad som är rekommenderas?
    Tomek
  • Hej Tomek
    Om ni skall använda er av material från  Isola så rekommendera jag att ni ställer frågan till dom.
    Roger

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.