shingel och solceller

Jag funderar på att lägga shingeltak på mitt nybygge. Hur fungerar det att montera solceller på shingeltak? Behöver man skruva igenom tätskiktet? Är det lättare att montera solcellerna bra om jag gör det först och låter firman lägga shingeltaket efterår (tänker på eventuell håltagning osv) Med vänlig hälsning/ jonny
Jonny Lindblom

Kommentarer

 • Hej Jonny

  Du lägger ditt Shingeltak som vanligt först.
  Sedan får du ta dit en takläggare som kan montera fästena åt dig och svetsa en bit tätskikt över varje fäste för att få det tätt. Fästena ska skruvas ner i taket.
  Tobias Seniortekniker
 • Tack för svar! Hur många fästen är det som behöver svetsas över på 35 kvm shingeltak. Är svetsningen en grej som fördyrar taket mycket? Vill gärna ha shingel men funderar på detta med solcellerna. 
  100kvm shingeltak (200kr kvm) och 30 graders lutning med inhyrda takläggare (550kr/timme cirka) varvtror du att vi hamnar då väldigt cirka. ( Rännor och allt sånt kommer till sen förstås) Mvh jonny
  Jonny Lindblom
 • Hur många fästen som behövs får solcellsleverantören svara på. De får ta fram en vindlastplan för ditt aktuella objekt.
  Men om jag ska gissa, 5-10 fästen.
  Så inte så stora pengar i sammanhanget.
  Tobias Seniortekniker
 • Jag har köpt ett hus med ett ganska nylagt shingeltak. Efter att ha kontaktat ett antal företag om att montera solceller på taket, så får jag ett samstämmigt svar att "det gör vi inte". Tydligen dåliga erfarenheter och dyra reklamationer när man gjort det.
  Har jag haft otur vid kontakterna med solcellsföretagen eller finns det företag som gör installationer på shingeltak med garanti?
  Jan Hempel
 • Hej jan
  Det finns infästningsplattor som skruvas ner i råsponten och sedan täcks in med en svetsad krage av bitumentätskikt. Detta kan en takentreprenör göra. Kontakta en lämplig entreprenör som gör detta i samråd med solpanelsentreprenören.
  Takentreprenörer​​​
  Roger Tekniker

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.