Till senaste kommentaren

Underhåll och lagning shingeltak på bastu

Hej, vi har en bastucylinder vid en fjällstuga, där taket är shingel (?) enligt bild. Bastun är ca 12 år gammal och står i ganska tuff fjällmiljö.
Vi har märkt att det läcker lite vatten genom/från taket - vid kraftigt regn droppar det lite vatten invändigt under taknocken. Takbeläggningen ser ganska hel ut, men däremot verkar några av skarvarna vid den utvändiga taknocken högst upp vara slitna, misstänkt de som orsakar läckage.

Vilken av era produkter skulle ni rekommendera för att laga eller ge underhåll och försöka förlänga livslängden på bastun? Gärna något klister/massa som kan appliceras på befintligt tak.

Ofta är vädret väldigt växlande och svårt att veta om det kommer komma skurar eller ej, så det är svårt att veta att underlaget är helt torrt. Givet att det är en bastu, behöver man ta hänsyn till att materialet är potentiellt brandfarligt, eller försvinner den risken när massan torkat/härdat?

Mvh

Kommentarer

 • Hej
  Ni kan prova med Icopal Asfaltslim. Sära försiktigt på plattorna och spruta in lim mellan plattorna.
  Asfaltslim​​​
 • Hej,
  Jag har en sommarstuga med singeltak.
  Det har varit en hel del alger samt även lavar på det. Jag har nu tagit bort detta men ser att några plattor börjat resa sig i hörnen. På några har även del av beläggningen delvis gått bort. Ca 90% av shingelplattorna är dock i bra skick så jag vill inte lägga om hela taket. Har ni någon rekommendation hur jag kan reparera ytskiktet samt täta skarvarna ? Mvh Eric
 • Hej
  Ni kan limma plattorna med Icopal taklim. Möjligt att ni får lägga något på tyngd på tills limmet torkat.
  Ni kan stryka taket med Takmassa. Men då får ni stryka hela taket annars blir det fläckigt.
  Takkem​​​

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.