Vittinge t11

Varför ska läktavståndet vara 37.5 när det funkar med 35.5 som minst ?

Kommentarer


 • Hej.
  läktavståndet 375 mm är baserat på att pannorna kan och får skilja i storlek och att oavsett om pannnorna är i sitt minsta tillåtna format eller största så passar läktavståndet.
  35,5 låter lite väl kort. Jag bifogar vår monteringsanvisning som beskriver hur man går till väga för att ta fram ett optimalt läktavstånd för en specifik tegelleverans.

  Johan Seniortekniker
 • Hej!
  Jag har handlat 2 pallar Vittinge T11 på Bauhause men upplever att ena pallen med pannor märkta 21-01 är väldigt buliga , den pallen med pannor märkt 20-41 var ok , dock har även de buligheter men inte alls som den förstnämnda. jag tittade o jämförde med mina pannor som jag köpte 1996 dom är raka o fina inga bulor alls. vad har hänt o hur gör jag för att få riktiga pannor ? Är det så att det finns andra sortering o det är det jag har köpt hos dem ?
  Mvh Peter

 • Hej.
  Alla Vittingepannor innehåller luftblåssor. Dess storlek och synlighet i överytan varierar beroende på lerans egenskaper vid tillverkningen. Det är inte fråga om någon andrasortering och blåsorna påverkar inte tegelpannornas tekniska egenskaper negativt.
  Johan Seniortekniker
 • Hej!
  Finns det andrasortering av Vittinge att få tag på? Om, vad innebär det rent tekniskt eller funktionsmässigt? Är intresserad av 3000 eller 6000 st T11 isåfall.. Jag tar gärna emot en epost till kontaktperson för vidare kontakt!🤗👍

  MVH
  Magnus
 • Hej.
  Nej, vi säljer inte andrasortering.
  Egenskaper som inte är tekniska/funktionella är utseende/estetik.
  Var finns taket?

  Johan Seniortekniker
 • Ok, jag förstår..

  Taket finns söder om Linköping.

  MVH
  Magnus
 • Hej igen,
  Vet du om Vittinge själva säljer andrasortering?

  MVHMagnus
 • Hej.
  Nej. BMI Sverige och dess bolag säljer inte andrasortering.
  Johan Seniortekniker
 • Ok.👍👍
 • Hej!
  Jag har en fråga angående avloppsavluftning.När jag tittat på era produkter så står det ”komplett” avluftning. Men jag saknar en sk. Skorsten. Det är bara genomföringen och ett hål i ”pannan” som jag får när jag köper produkten. Det kommer bli en hel del problem med avluftningen vid stora snömän

  var, och vilken produkt behöver jag komplettera med för att få en riktig sk

  mvh,
  Christian
 • Hej. Vi har inte sålt några avloppsluftare med skorsten de senaste 30 åren. Orsaken till det är att skorstenen ej fyller någon funktion för denna typ av produkt och att skorstenen kan orsaka problem som tex ispropp eller skador vid snöras. Om du ändå vill ha en luftare med skorsten är mitt tips att söka efter finsktillverkade produkter.
  Johan Seniortekniker
 • Hej igen!
  Blir lite fundersam när jag lägger ut två vertikala rader på ett plant underlag. I monteringsanvisningen står att det ska vara 375 mm. Jag vill korta ner läktavståndet till 365 mm. Det verkar som att det fungerar på plant underlag.. Ser ni några hinder/problem att det är 365 mm? Om jag har ett läktavstånd på 365 mm, Hur kommer det att påverka tegel-läggningen?

  MVH
  Magnus
  Magnus Pettersson
 • Hej Magnus,

  Om du fått fram läktavstånd 365 mm genom metoden för optimalt läktavstånd som beskrivs i vår monteringanvisning så ser jag inga hinder mot att använda detta mått och läggningen kommer inte att påverkas negativt av detta.
  Johan Seniortekniker
 • Hej JohanRenovera ett gammalt husLigger tegel Heby T11 tegel på taketKan jag blanda de med vilken T11 tegel som helstm.a.o är alla t11 tegel lika?På förhand tack för ditt svar
  Eddie
 • Hej Eddie,

  Sedan 1955 är alla T11 standardiserade för att kunna läggas på läktavstånd 375 mm men pannorna skiljer lite mellan olika tillverkare så det är inte optimalt att blanda olika fabrikat. Om så bör man hålla isär de olika pannorna i fält där de endast möts i hela rader från nock till takfot.
  Johan Seniortekniker
 • Hej!
  En fråga om Vittinge lertegel och ränndalarna..

  Vid ränndalen kommer jag att behöva kapa delar av pannan. En del av dessa kommer att bli cirka 10 * 10 cm i en trekant. Finns det något "lim" som lämpar sig för lertegel så att det hålls på plats över tid?

  MVH
  Magnus
  Magnus Pettersson
 • Hej!

  I vårt sortiment finns ett sådant lim som heter M-Glue. Tips är att limma ihop tegelpannor dagen innan man kapar.
  Håkan Tekniker
 • Ok, funkar det även den här årstiden med blöta och fukt?

  Förstår jag rätt att det bästa är att limma dit dem "på plats", och sen kapa ränndalen dagen efter?

  MVH
  Magnus
  Magnus Pettersson
 • Hej!

  Min tanke var att limma takpannorna inomhus dagen innan. Limmet funkar även vid fukt, tänk på applikationstemperatur  +5°C - + 40°C på limmet.
  Håkan Tekniker
 • Tack!
  En helt annan sak:
  Jag bor på ett ställe nära skogen där inte så mycket solljus kommer in.. därför tror jag att alger och mossa kommer att fastna lätt på de nya pannorna... Finns det något älg medel som är bättre lämpat för vittingepannor/vittinge taktegel?

  MVH
  Magnus
  Magnus Pettersson
 • Kan man ha takfotskil vid läggning av vittinge tvåkupigt
  Anders Magnusson
 • Hej Magnus,
  Välj ett medel som innehåller bensalkonklorid, t ex Jape Grönfri.
  Johan Seniortekniker
 • Hej Anders,
  Vi avråder bestämt från användandet av sk. takfotskil. Tak med denna konstruktion omfattas inte av vår Funktionsgaranti och tegelpannorna om fattas inte av vår produktgaranti.
  Johan Seniortekniker
 • Hej igen
  Varför använder man inte takfotskil vid vid läggning av lertegel,
  utan kil hamnar ju rännan ganska långt ner vilket inte är så snyggt
  men du kanske har en bra lösning på detta

  Anders
  Anders Magnusson
 • Uppkilad takfot minskar ventilationsöppningen i takfoten, minskar taklutningen, försvårar eller t o m  omöjliggör korrekt montage av fågelskyddslist, försämrar avrinning, ökar risk för ansamling av skräp, är ett vanligt läckageställe till följd av att ströläkten punkterat underlagstäckningen vid kilens början..... (listan kan göras längre).  
  Vill man ha hängrännan högt monterad kan den monteras på takfotsläkten som då utförs av en regel istället för läkt.
  Ett annat argument är att det är fult med synligt virke under pannorna(strö- och bärläkt). Detta avhjälps genom att måla eller montera en extra takfotsplåt på takfotsläkten. Viktigt är då att man har minst 25 mm avstånd mellan de båda takfotsplåtarna så att man inte minskar inluftningen.
  Johan Seniortekniker
 • Hej, 2009 byt vi takpannor med nytt Vittinge tvåkupig, framsida (solsida) är perfekt men skuggsida är totalt sönderfrusen. Finns det möjlighet att får råd på vilken sort man ska ersätter den med? Plats är Sollebrunn i Västra Götaland. Tacksam för svar och råd. Mvh, Don Headlam
  Don Headlam
 • Hej.
  Vi planerar att lägga tvåkupigt Vittinge lertegel och funderar på vilka huvar ni rekommenderar som passar produkten bäst i passform? Vi behöver takhuvar till ventilation, avluftning samt till kamin. Vet inte om vissa märken/produkter passar bättre än andra.
  Mvh Jörgen
  Jörgen
 • Hej!

  Vi rekommenderar våra ventilations produkter som är framtagna, testade och anpassade får alla alla våra olika takpannemärken.

  Frånluftshuv plast Vittinge T11
  Frånluftshuv plåt Vittinge T11
  Avloppsluftare plast Vittinge T11
  Avloppsluftare plåt Vittinge T11
  Håkan Tekniker

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.