Till senaste kommentaren

Återställa tak efter frostskadade pannor vid takfoten

Hej!Jag har köpt ett hus som är totalrenoverat 2018 och i mycket bra skick. En tråkig skada är emellertid takpannorna vid takfoten som är vittrade/frostsprängda (endast lägsta raden, övriga pannor är OK. Jag har noterat att de är kapade i nedre sidan.:
- Är det pga kapningarna som de har vittrat?
- Hur skall jag återställa? Kapa nedersidan igen men ge kapytan någon behandling? Låta de sticka ut 1 cm utanför plåten?
- eller skall jag kapa dem i överkant istället och hur fäster jag dem då?
Robert Sandberg

Kommentarer

 • Hej,
  Vår rekommendation är att låta tegelpannorna sticka ut minst 30-50 mm. kapningen kan ske i framkant utan att det skall påverka pannans beständighet.
  Johan Seniortekniker
 • Hej igen!
  Tack för svaret men jag misstänker att det från början var tänkt att det skulle vara just ett sådant utstick. Men huset är suterränghus med tak som täcker två våningar (se ny bild) så kanske blev ”vattenstrålen” från nedersta pannan för kraftig och gick förbi hängrännan? För hängrännan skall väl klara mer än det normala droppandet i rännan? Är det viktigt att de skjuter ut från plåten? Nu ligger nedre kanten på pannorna precis mot hörnet på plåten. Räcker det att se till att de sticker ut cirka 1cm?

  PS: problemet med vittringen måste ha med förutsättningarna nedre raden att göra för de andra pannorna har klarat sig perfekt.

  Tack på förhand!
  Robert Sandberg
 • Gissar oxo att det är avslutet som är orsaken. Om det är din egen fastighet kan du ju prova med ett mindre utstick då det är minsta jobbet. Om det är åt en kund skulle jag (om det behövs för att få vattnet i rännan) flytta upp nedersta takfotsläkten så att rätt utstick funkar.
  Johan Seniortekniker

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.