Till senaste kommentaren

Bärläktens fastsättning vid montage av solceller

Jag planerar installera solceller på taket som har Zandapannor från 1977 och som målats för ca 3 år sedan. Jag har studerat SIS:s "Handbok för montering av utanpåliggande solpaneler på yttertak" (SIS HB 537). I denna står det för bärläkt som bärande underlag: "Säkerställ att bärläkten kan hantera lasterna och är infäst med skruv på ett korrekt sätt." Min bärläkt är sannolikt 48x73 mm och fastsatt med "minst 1 st. förzinkad spik, 125x43 mm, i varje takstol" (citat från Zanda Tak Arbetsanvisningar) som jag fick för 45 år sedan då huset byggdes.
Jag tänker i beställningsskrivelsen skriva in att varje skena ( ca 4 m långa) för solpanelsmontaget skall i sina ytterändar fästas direkt i takstolarna med därför avsedda fästanordningar samt att mellanliggande bärläkt skall förses med skruv ner i takstolen alternativt fästas i mellanliggande takstolar. Jag har studerat era montageanvisningar men hittar inget om hur bärläkten förankras. Jag skulle behöva ha hjälp med vilken dimension och antal skruv som erfordras. Spontant kan jag tycka ett en skruv/takstol borde räcka utom där bärläkten är skarvad där det skall vara två men vilken dimension och kvalitetsklass skall det vara. Bor i Halmstad i ett villaområde 0,5 - 1 km från havet med skog emellan.
När jag skriver detta dyker det upp liknande svar men det handlar om nybyggnation. Leverantören hävdar att detta inte extra förankring av bärläkten inte behövs, det håller ändå. Då svarar jag att deras system fungerar säker i så motto att det sitter fast i bärläkten men de kan naturligtvis inte garantera att bärläkten sitter fast i takstolarna vid kraftig storm, kanske värre än Gudrun. Taket i sig är ju tungt och bärläkten grov i jämförelse med hur det är idag om jag jämför svaren som dyker upp när jag skriver detta.
Är jag onödigt försiktig?
Mycket tacksam för hjälp med detta! Kanske räcker det med att extra förankra den översta bärläkten på taket, om du vindsuget är värst där.
Kan man tänka sig att skruva på "skrå" (på snedden) genom bärläkten och ner i takstolen. Inbillar mig att det inte är så enkelt att komma åt uppifrån. Tacksam för idéer på hur man löser det i praktiken.

Evert

Kommentarer

  • Hej Evert,
    Jag tycker inte du är onödigt försiktig men kan tyvärr inte specificera hur detta skall göras. Det är helt riktigt som du beskriver att den som har ansvar för funktionen av solcells installationen måste säkerställa förankringen hela vägen ner i bärande konstruktion. Så den som beräknar infästningen av systemet skall säkerställa att aktuella laster kan hanteras.
    Johan Seniortekniker

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.