Radonmembran

Hej.

Jag har byggt en villa ..med radonmembran....men jag har en orolig känsla, så jag måste ställa en fråga.

När radonmembranet läggs i betongplattan, mellan isoleringskikten...hur är tanken att man kan lägga parkettgolv sedan? Hur går man i våtrum? I våtrum måste ju plattsättaren rulla tätskikt på golv och väggar....då blir det ju dubbla tätskikt?? Risk för att stänga inne fukt?
Detta gäller en vanlig husvilla, men betongplatta på mark med ingjuten golvvärme. Radonmembranet är placerat mellan nedersta lagret och lager nr 2.

Orolig om jag måste riva mitt hus, bila bort platta och göra om ....
Mvh Andreas 😱
Andreas

Kommentarer

 • Hej Anders
  Vi ser ingen risk i att det ligger dubbla diffspärrar vid våtutrymmet (radonmembran och rollat tätskikt)
  Radonmembranet är betydligt tätare än det rollade tätskiktet.
  Är radonmembranet rätt monterat (lufttätt) och betongen vid våtutrymmen tillräckligt torrt för att applicera det rollade tätskiktet så skall det inte vara några problem.
  Roger
 • Okej. Och i övriga huset då. Spelar det någon roll om jag har radonmembran i plattan i kombination med ångspärr under parkettgolv? Det viktiga är att betongplattan får torka ut tillräckligt innan golvläggning?

  Mvh Andreas
  Andreas
 • Hej Andreas
  Golven skall läggas enligt tillverkarens anvisningar.
  Betongplattan skall vara uttorkad dessa anvisningat.
  Roger
 • Okej.

  Jag har som sagt radonmembran i skikten i cellplasten, alltså mellan nedersta lagret och lager nr 2. Radonmembranet är lufttätt och uppvikt på kantelementen enligt monteringsanvisning från tecca.se (radonmembran super)
  Det ska alltså inte bli ett problem med fukt från betongen när jag lägger ångspärr under parkettgolvet enligt golvtillverkarens anvisning?

  Andreas
 • Radonmembranet fungerar även som ett fuktskydd. Är membranet rätt monterat så kommer du inte att få nått tillskjutande fukt från marken till betongplattan.
  Du har dessutom golvvärme som motverkar fuktvandring från marken.

  Roger
 • Okej. Jag vill dubbelkolla att jag tolkar det hela rätt.

  Jag har alltså en gjuten betongplatta med ingjuten golvvärme. I min betongplatta har jag lagt radonmembran/radonspärr enligt anvisningarna från tecca.se jag har lagt spärren/membranet mellan isoleringskikten, och det är uppvikt på kantelementen. Betongplattan kommer naturligtvis få torka ut och mätas innan golvläggning. Jag bygger ett nytt hus med ångspärr överallt. Jag kommer lägga ångspärr på betongplattan innan golvläggning och tejpa ihop den med plasten från väggen. Detta system ska alltså inte vara någon fara? Att man bygger in betongen med en radonspärr och en ångspärr ovanpå betongplattan?

  Mvh Andreas
  Andreas
 • Vi rekommenderar att ni kontaktar TECCA för vidare rådgivnig.
  Roger

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.