Takisolering

Hej.
Ställer en fråga åt en bekant som skall renovera en oinredd vind i ett hus från 1880-talet. Yttertaket i form av papp, läkt och pannor skall bytas och det skall isoleras. Dock får man inte lov att höja taket vilket gör att det måste isoleras inifrån. Då man vill behålla takstolarna synliga så mycket som möjligt och behålla takhöjd inne också, har man tittat på någon form av material som då maximerar isoleringen och minimerar tjockleken som isoleringen behöver ta från höjden på takstolarna. Jag har föreslagit någon sprutisolering i brist på bättre tanke. Kan tilläggas att höjden på själva takstolarna från deras nedre ände och upp till råsponten är ca 350mm.
Har Ni något annat förslag som skulle vara gångbart?
Om inte, vilken slags sprutisolering rekommenderar Ni? Det finns ju en del olika har jag förstått.
Om man skall spruta, finns det en del som säger att man inte behöver luftspalt mot insidan råspånten. Visst, isoleringen fyller alla springor bra och tätar bra. Men i min värld så finns ju alltid en risk att virket rör sig över tid och därmed kan små sprickor uppstå där fukt kan leta sig upp och sen när den inte kommer längre så ansamlar sig i råspånten. Jag har istället förslagit en luftspalt på ca 25mm och en ventil på var sin sida av sadeltaket mellan varje takstol då.
Vilken rekommendation har Ni gällande luftspalt eller inte i det här fallet? Är det onödigt eller är det bra för säkerhets skull?
Tack på förhand!
M v h Jose
Jose Sampil

Kommentarer

  • Hej
    Vi rekommenderar alltid luftspalt mellan råspont och isolering när man använder sig av diffusionstät underlagstäckning (takpapp/takduk).
    Någon diffusionsöppen takduk att lägga på råspont har vi inte.
    Den diffusionsöppna takduk vi har är avsedd att monteras frihängande mellan takstolarna och då kan man isolera ända ut mot takduken
    Roger

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.