Till senaste kommentaren

Vilka punktlaster klarar bitumentaken - solcellsinstallation

Hej, jag har på ett stort fastighetsbolags vägar tagit på mig att undersöka vilka punktlaster vi får ha som mest på platta tak med bitumen för att tätskiktgarantier ska gälla?

Vi gör alltid vind- och snölastberäkningar för monteringssystemet och ibland även för undertakets bärighet dvs ett genomsnitt per ytenhet för hela anläggningen men vi brukar inte titta på de punktlaster som uppstår när montagesystemets "fötter" står på papptaket. Med snö på panelerna blir trycket ganska stort på dessa ofta ganska små ytor. Direkt under tätskiktet finns ofta isolering.

Kan ni ge mig vägledning hur jag ska beräkna detta och var jag hittar info om det?

Kommentarer

 • Hej Jimmy

  Våra bitumentätskikt klarar ca 1,23 kg/cm2 i statisk belastning. Det ger ca 12 ton/m2 så belastningen på tätskiktet är sällan något problem.
  Det är underlaget som är dimensionerande. Det får inte komprimeras utan måste vara helt stumt. I ditt fall då isoleringen.

  Tobias Teknisk säljare
 • Tack för snabbt svar. En kompletterande fråga:

  Vad innebär att taket måste vara helt stumt? Viss deformation sker alltid, även när man går på taket, särskilt om det under tätskiktet finns mineralullsisolering. Har ni någon siffra på vilken tryckhållfastighet som krävs eller deformation som kan tillåtas för att er garanti ska gälla?
  Om ingen deformation tillåts innebär det att ni inte kan ge tätskiktsgarantier för bitumentak med mineralullsisolering?
 • Hej igen

  För TG kräver vi att isolering av mineralull ska ha en densitet av minst 110 kg/m3
  och tryckhållfasthet minst 60 kPa.
  Det är tillräckligt för det normala slitage och belastning ett tak utsätts för.
  Vidare får inte taket i sig böjas ner för mycket.  Ställer man upp solceller på taket så måste man förvissa sig om att isoleringen klarar av den långtidslast som den kommer utsättas för utan att komprimeras.

  Tobias Teknisk säljare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.