Till senaste kommentaren

Ytskillnader på betongtakpannor Jönåker.

Vad är det för skillnad mellan Elegant, Protector och Polar ytbehandlingarna?

Kommentarer

 • Elegant, Protector 2.0 och Polar är tre olika ytbehandlingar som bl a används på Jönåkerpannan.  Elegant är basmodellen. Protector 2.0 är en hårdare, tätare och blankare ytbeläggning med syfte att taket skall se nytt ut längre. Glansen håller längre och ytan fördröjer ev påväxt på takpannorna. Polar är en matt infrareflekterande yta som inte solen värme upp lika mycket. Det kan skilja upp till 20 grader mellan en vanlig svart yta och Polar Svart
  Johan Seniortekniker
 • OK, jag fattar det som Elegant är den som det fortast fastnar på och Protector 2.0 är den som är blankast och där minst fastnar. Hur ligger det till med Polar ( och passar den bäst i Norrland )
  i förhållande till de övriga?
  Jag skulle vilja se och känna på dem innan jag valde men hur ska jag kunna göra det?
  Björn
 • Hej!

  Polar passar alla tak från norr till söder. Du kan beställa provpannor genom takinfo@bmigroup.com
  Håkan Tekniker
 • Hej
  Står i valet mellan Polar tegelröd och Protector 2 tegelröd.Har ett gammalt tegelhus och tror att det inte passar med blankt tak.Frågan är hur påtaglig längden är med tanke på ev påväxt mellan dessa pannor.Svårt att svara på men ungefär.Bor i södra Skåne.
  Mvh Eva
  Eva Pålsson
 • Hej Eva,
  Det är nog tyvärr omöjligt att svara på. Den viktigaste faktorn för uppkomst av påväxt är fukt. Så ett tak med sämre avrinning och som ligger i skugga blir beväxt oavsett yta. Påväxt på betongtakpannor påverkar taket ur ett estetiskt perspektiv men har liten eller obefintlig påverkan tekniskt/funktionellt. Personligen hade jag valt den yta och kulör som passar huset bäst. Påväxt kan dessutom behandlas med tex Grönfri.
  Johan Seniortekniker
 • Vi väljer mellan tegelröd Polar eller Elegant. Vi tycker tegelröd Protector har för skarp röd färg. Utseende mässigt fungerar både Polar och Elegant till vår fasad.

  Är det större fördelar att välja den ngt dyrare Polar pannan då den reflekterar solstrålning mer än Elegant? Läste att polar pannan inte blir lika varm en varmsommardag vilket sänker inomhustemperatur.

  Vilken panna ger kommande solceller bäst effektivitet?

  Ngn påstod att rött tak är bättre än svart tak för solcellerna producerar mer el?
  Om det stämmer så borde hög reflekterande Polar vara bästa pannan för solceller?
  Dagens vanliga solceller tar upp strålning uppifrån direkt från solen och inte från baksidan dvs reflexer från taket.
  Vi vet att Polar har en bättre ytbehandling än Elegant.
  Hälsningar Fredrik
  Fredrik
 • Hej Fredrik,
  Samtliga ytbehandlingar är så bra så jag tycker ni skall välja den som passar bäst estetiskt i detta fall. Solceller tappar i effektivittet vid högre temperatur så ett svart tak skulle kunna bidra till visst effekt tapp. När det gäller infrareflekterande effekt så är den störst på just svarta pannor. väljer ni en terracotta kulör så är den redan från början mycket svalare än den svarta ytan.
  Johan Seniortekniker

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.